Vreckovú Bibliu vydal Spolok sv. Vojtecha pre ľudí na cestách

08.04.2012 Trnava

Trnava 8. apríla (TASR) – O nové vydanie Svätého písma vo vreckovom formáte je medzi veriacimi veľký záujem. Za mesiac od vydania predal Spolok sv. Vojtecha (SSV) v Trnave dve tretiny 30-tisícového nákladu a v súčasnosti pripravuje jeho prvú dotlač. Biblia v tejto podobe púta popri svojom obsahu tentoraz aj netradičnými farbami obálky, modernou oranžovou a sýtozelenou. Vydavateľ sa teraz zaoberá možnosťou vydania časti nákladu v mäkkej, ešte skladnejšej väzbe.

"Táto podoba Biblie je určená predovšetkým pre tých, ktorí sa vzďaľujú mimo svoj domov a majú túžbu brať si so sebou Sväté písmo. Je to dlho očakávaný formát, doteraz vo vreckovom formáte bol k dispozícii samostatne iba Nový zákon. Toto je prvýkrát, čo je Biblia takto skladná a kompletná," povedal pre TASR riaditeľ SSV Vendelín Pleva. Kniha má rozmery 11 x 15 centimetrov, 1885 strán a hrúbku 4 centimetre. "Takú hmotnosť a veľkosť bolo možné dosiahnuť vďaka fínskej tlačiarni, ktorá má vynikajúce výsledky v tlači i viazaní takýchto veľkostí. Na Slovensku tým zatiaľ nikto nedisponuje. Dlho sme hľadali vhodný typ papiera, písma i veľkosť riadkovania, aby bol text čitateľný," uviedol Pleva.

Malý formát Biblie si podľa jeho slov vyžiadal aj zredukovanie rozsahu poznámok, ktoré samotné majú v bežnom formáte zhruba 300 strán. SSV rokoval s Konferenciou biskupov Slovenska, ktorá odobrila pre tento prípad zredukovanie vysvetliviek zhruba na 30 percent. "Pripravovali sme to niekoľko rokov a sme veľmi radi odozve, ktorej sa nášmu úsiliu dostalo," dodal riaditeľ SSV.

Spolok je po nútenej prestávke počas obdobia komunizmu znovu vydavateľom Svätého písma od roku 1996. Dovtedy ho suploval Slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ktorý si predsavzal, že ako posledný titul pred ukončením vydavateľskej činnosti vydá práve Sväté písmo v jednom zväzku. "Odvtedy v tom pokračujeme. V súčasnosti vydávame Bibliu vo veľkom, strednom a teraz v tomto malom formáte, ktorý predstavuje zhruba polovicu stredného," povedal Pleva s tým, že každoročne sa podľa situácie robila dotlač väčších formátov v objeme po zhruba 10.000 kusov. "Takže veľkej Biblie doteraz vyšlo u nás okolo 100.000 a strednej zhruba 60.000 kusov," informoval Pleva. Pre prvú dotlač malého formátu chcú použiť pre obálku klasickú červenú a modrú farbu a pokračovať v oranžovom odtieni. "To je hlavne pre mladých," dodal riaditeľ SSV. Podľa jeho slov v mnohých rodinách sa nachádzajú všetky formáty Svätého písma, každý má iné využitie v inom čase. Väčšie bývajú používané aj ako darčeky, najmenšia je hlavne pre cestovanie.
 

Vyberte región